Friday, October 17, 2014

Tarihsel Dönüşüm, Ödev Açıklama (16 Ekim 2014)

Size İstanbul'da çekilmiş tarihi fotoğraflar yolladık. Bu fotoğrafların çekildikleri tarihler yaklaşık olarak biliniyor. Yerlerini de verdik.

1. Alana gidip, o fotoğrafın çekildiği açıdan aynı fotoğrafı -kadraja dikkat ederek- alıyorsunuz. Öncelikle, yer ve kadraj arayışı içindesiniz.

2. Bu fotoğrafın tarihi halinin çekildiği yeri bulmaya çalışırken yaşadığınız deneyimleri not alıyorsunuz ve 250 (+/-50) kelimelik bir özet haline getiriyorsunuz. (Birilerine mi sordunuz, hangi haritayı kullandınız, navigasyon mu kullandınız, hangi yapıları veya kentsel öğeleri baz aldınız, o kentsel öğelerin hangilerine daha kolay, hangilerine daha zor ulaştınız, vs...)

3. Çektiğimiz fotoğrafla, tarihsel fotoğraf arasındaki farklılıklar sizin anahtar isimlerinizi oluşturuyor. Mahallede gerçekleştirilmiş bir yenileme, tarihi bir ağaç, yıkılmış bir çeşme, söz konusu kentsel öğenin kesiştiği sokaklar... yani iki resim arasındaki farklılıkları ve belirleyici noktaları (özel isimleriyle) not alıyorsunuz. "A Cad., X çeşmesi, Y camiisi, K Bulvarı" gibi noktasal öğeler, veya "yenileme, restorasyon, turizme açılma, yeni bir ulaşım aksının oluşturulması (tramvay hattı ne zaman kurulmuş veya ne zaman iptal edilmiş vs...) gibi belirli olayları not alıyorsunuz. Bu anahtar isim ve olaylarınızı,

a. Bölümün arşivinden ansiklopedik düzeyde (İstanbul Ansiklopedisi...) yararlanarak,
b. Gazete taramaları yaparak,
c. İnternet taramasını nispeten kısıtlı tutarak ve süzgeçten geçirerek, (anonymous sitelerden gelen bilgilere güvenmeyeceğiz)

inceliyorsunuz. Resimler arasındaki tüm değişikliklerden, örneğin 1930'lar ile 2014 arasında, resme yansımış tüm farklılıklardan haberdar olmanız gerekiyor. Bu farklılıkları, yani oranın tarihini oluşturan olayları bir timeline haline geitriyorsunuz. Bilgilerinizi veya ezberinizi ölçmeyeceğiz. Aldığınız notları yanınızda getirebilirsiniz, getirmelisiniz.

4. Timeline'ı hazırlamak için line.do sitesini kullanacaksınız. Çalışmanızı line.do sitesine yükleyecek ve linkini 22 ekim çarşamba 23:59'a kadar dersin email adresine göndereceksiniz. Ödevi hazırlarken format ile ilgili feyz alabileceğiniz 2 dakikada hazırlanmış bir line.do linkine şuradan göz atabilirsiniz: https://line.do/deneme-pl1/7re/vertical.  Ödevin başlığını yine tarih_derslik_isim_konu formatında vereceksiniz... (linki tıkladığınızda açılan örnek dosyada örneği var).

5. Alana gidiş ve fotoğraf için aynı kadrajı yakalama sürecinizi, yukarıdaki linkte "YÖNTEM" başlığıyla adlandırılmış, timeline'ın en üstündeki bölüme giriyorsunuz. "Yöntem" başlığı örnektir, değiştirebilirsiniz. Bahsedeceğiniz şey kullandığınız yöntem olmak zorunda değil. Alanda kadraj arayış ve buluş sürecinizi özetleyeceksiniz.

6. Timeline'ı hazırlarken, son fotoğraf ve ilk fotoğraf arasında kalan yerlerdeki olaylar için fotoğraf bulmak zorunluluğunuz yoktur. Dilerseniz notlarınızı timeline'a koyabilirsiniz veya yanınızda getirebilirsiniz. Bulduğunuz bilgiler ve fotoğraflar için kaynak göstermeyi lütfen unutmayın.

7. Bütün bu bilgileri ve timeline'ınızı dolduracak verileri araştırıp, sürecinizi resmederken derste anlatılan farklı tarihsel katmanlar aklınızda bulunsun. (Yapısal tarih dahil olmayabilir fakat,) bağlamsal tarih ve olaylar tarihi gibi ölçekleri aklınızda bulundurarak araştırmanızı sürdürün.

İstisna durumları:

1. Size verilen her resmin yeni halini istiyoruz. Bunlardan iki istisna var, İstiklal'de AKM inşaatı üzerinden çekilmiş resim ile, Atatürk Bulvarı'nın yukarıdan çekilmiş görüntüsü. Bu görüntülerin yeni haline ulaşmanız zor olacağından, sadece timeline'a koymakla yetinebilirsiniz. Olur da yeni hallerini çekebilirseniz ne mutlu.

2. Bazı grupların 1'den fazla fotoğrafları var.

Zeyrek'te dört fotoğraf var. Zeyrek grubu, bu dört fotoğrafı tek timeline'da kullanmalıdır. Her fotoğraf için farklı timeline oluşturmaya gerek yok. Fakat fotoğrafların 2014 hallerinin, timeline'ın sonuna eklenmiş olması gerekir. Yani her halükarda fotoğrafların yeni versiyonları hazırlanacak, fakat tek timeline'a koyulacak.

Çapa'da 3 fotoğraf var. Zeyrek'teki durumun aynısı geçerli. Çapa için tek bir timeline yeterli, fakat her fotoğrafın aynı kadrajda yeni çekilmiş halini görmek istiyoruz. Taksim meydan grubu da bu kurala uyacak. Tek timeline, bol fotoğraf.

Bu durum, birden fazla fotoğrafı olan her grup için geçerlidir.

3. Sultan Ahmet fotoğrafının çekildiği tarih belirtilmemiş. Bu tarihin yaklaşık ne olabileceğini Sultan Ahmet grubuna soracağız.

4. Zeyrek grubunda sokağı belli olmayan fotoğraflar var. Arkadaşların o kadar kalabalık olmasının nedeni işte bu. Bu fotoğrafların çekildikleri sokakları Zeyrek sınırları dahilinde araştırıp bulmak zorundalar.

(sorularınızı dersin mail adresine yollayabilirsiniz).

İyi çalışmalar, iyi haftasonları.

 

No comments:

Post a Comment